Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Tuintip - GROEN GAAT HOGEROP…

Door hittestress en hoosbuien begint het door te dringen dat we iets aan onze leefomgeving moeten doen: vergroenen! Is de tuin gedaan, laten we het dan hogerop zoeken: een groendak! Niet alleen mooi, veel mooier dan bitumen, maar het biedt heel veel voordelen, zoals waterberging, warmteregulering, geluidsisolatie, luchtzuivering en bevordering van de biodiversiteit!

Het meest voorkomende groendak bestaat uit Sedummatten. Sedum is de ideale dakbedekking omdat de taaie vetplantjes goed tegen wisselende weersomstandigheden kunnen, zichzelf in stand houden en verder ontwikkelen, waarbij onderhoud minimaal is. Het onderhoud bestaat uit ten minste twee keer per jaar te bemesten, wat dode plantenresten en bladeren verwijderen en de regenwaterafvoer schoonmaken. Behalve Sedum kunt u ook kiezen voor kruiden op het dak of vegetatie die speciaal geselecteerd is voor bijen en vlinders.

Wat is nodig voor een groendak? Om te beginnen een onbeschadigde dakbedekking, zodat het dak waterdicht is. Als de dakbedekking niet wortelwerend is wordt eerst wortelwerende folie aangebracht. Vervolgens wordt een drainagelaag aangelegd, die het overtollige regenwater afvoert. De volgende laag die wordt aangebracht is de water- en wortellaag. Deze laag bestaat uit een soort isolatiemateriaal dat de eigenschappen bezit het water vast te houden en waarin de planten kunnen doorwortelen. Hierna is dan de beplanting aan de beurt: de vegetatiematten. Direct na aanleg worden de vegetatiematten bewaterd, zo zelfs dat ook de onderliggende water- en wortellaag volledig verzadigd is voor de noodzakelijke doorworteling van de vegetatie.

Bijna elk dak is geschikt voor sedumdakbedekking. Laat bij twijfel een specialist de draagcapaciteit van het dak beoordelen.

De tuin én het dak vergroenen is een ontwikkeling die helemaal past in de toenemende belangstelling voor duurzaamheid. En al die stukjes groen bij elkaar zorgen toch maar mooi voor extra natuur!

Voor meer informatie of aanleg van een groendak, neem contact op met Hoveniersbedrijf Huiting, tel. 0347-373302, info@tuincentrumhuiting.nl

 

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Voor meer inspiratie

Graag inspireren wij u met mooie foto’s van onze sfeervolle stijlkamers en onze buitenafdeling vol kleurrijke planten. Ook nuttige tuintips, trends, mooie winacties, interviews met collega’s en gezellige activiteiten delen wij graag met u.

Volg ons op social media!