Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

TUINTIP: MEI, MAAND VAN DE BIJ…

Waarom zijn bijen zo belangrijk voor de tuin?

Ongeveer 80 % van de gewassen is afhankelijk van bijen om goed te kunnen groeien. Dit geldt ook voor de meeste planten die we in de natuur tegenkomen. Zonder bijen zouden bijvoorbeeld appels, peren, tomaten, aardbeien en courgettes niet kunnen groeien. Én hebben vogels en andere dieren geen bessen en zaden om te eten. Deze kleine beestjes zijn dus echt onmisbaar voor ons.

En hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er meer bijen in de tuin komen?

1. Nestelplaatsen

We zorgen al gemakkelijk voor nestelplaatsen voor bijen door dood hout te laten liggen, op een zonnige plek. Een mooie boomstronk of grote tak bijvoorbeeld. Maar ook de speciale insectenhotels zorgen voor mooie nestplaatsen voor de bezige bijen.

2. Inheemse planten

Wilt u gaan inzaaien of planten in de tuin? Kies dan voor (zaaigoed van) inheemse plantensoorten. Dit zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen en deze zijn extra goed voor de bijen.

3. Bloemrijke tuin in elk seizoen

Niet alle bloemen en planten bloeien op dezelfde momenten in het jaar. Door in uw tuin rekening te houden met de bloeiperiode van uw planten, heeft u het hele jaar door een aantrekkelijke tuin voor de wilde bijen en honingbijen. Behalve aan vaste planten, kunt u ook denken aan lentebolletjes, fruitbomen en kruiden.

4. Vermijd chemische middelen

Heeft u last van andere insecten? Gebruik dan preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om deze te bestrijden. Denk aan aaltjes of andere natuurlijke bestrijders. Als u te rigoureus aan de slag gaat met spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen, hebben de bijen hier ook last van.

Ziet u door de takken de rozen niet meer?
Schakel dan ons hoveniersbedrijf in!

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Voor meer inspiratie

Graag inspireren wij u met mooie foto’s van onze sfeervolle stijlkamers en onze buitenafdeling vol kleurrijke planten. Ook nuttige tuintips, trends, mooie winacties, interviews met collega’s en gezellige activiteiten delen wij graag met u.

Volg ons op social media!