Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Tuintip - ROZEN SNOEIEN

Het snoeien van rozen is van groot belang. Daardoor groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. In principe zijn er drie fases: de voorjaarssnoei, de zomersnoei en de herfstsnoei. 

 Algemene tips:

  • Zorg voor een scherpe en schone snoeischaar. Dit zorgt voor een gladde snijwond en verkleint de kans op het binnendringen van ziektes.
  • Knip altijd schuin, ongeveer een centimeter boven een oog dat naar buiten wijst. Een oog noemen we de nog niet uitgelopen bladknop, te herkennen aan een puntje met een streepje eronder. Het streepje is een litteken van het afgevallen blad dat op die plek zat.
  • Begin met het verwijderen van dood hout.
  • Verwijder takken die elkaar kruisen en naar binnen groeien, alsmede iele takjes.
  • Haal ook de wilde scheuten weg, die ontstaan uit het wortelgestel. Deze scheuten zijn bijzonder krachtig en te herkennen aan wat kleiner dofgroen blad.

Struikrozen: Grootbloemige en trosrozen, evenals lage heesterrozen en miniatuurrozen snoeit u vrij diep terug. Zorg dat er 3-5 takken behouden worden en snoei deze terug tot 10-15 cm. vanaf de grond.

Heesterrozen: Hogere heesterrozen snoeit u tot ongeveer kniehoogte.

 

Stamrozen: Snoei de takken terug tot ongeveer tien centimeter boven de stam. Alle takken die in het hart zitten en te veel naar binnengroeien, knipt u weg. Zo kan er licht en lucht bij het hart komen.

Klimrozen: De zijtakjes op de dikke takken (gestel- of hoofdtakken) mogen elk jaar op een lengte van 1-2 centimeter worden teruggesnoeid. Zorg altijd dat je drie hoofdtakken overhoudt. Een nieuw aangeplante klimroos mag je de eerste twee à drie jaar met rust laten.

Ramblerrozen: Ramblerrozen zijn wilde klimrozen die wel een hoogte van vijf tot tien meter kunnen bereiken en geschikt zijn om een schuurtje te laten begroeien. Aan deze rozen hoef je in principe niets te doen. Alleen weghalen wat in de weg zit.

 De herfstsnoei is heel eenvoudig. U knipt de struik terug tot op kniehoogte, hierbij hoeft u niet op ogen te letten. Na deze snoei kunt u meteen de roos aanaarden, het gedeelte boven de oculatieplaats bedekken met de omringende grond ter bescherming van de vorst. Bij stamrozen de oculatieplaats bovenaan de stam tijdelijk afdekken met stro of conifeertakken.

 Ziet u door de takken de rozen niet meer? Schakel dan ons hoveniersbedrijf in! 

 

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Voor meer inspiratie

Graag inspireren wij u met mooie foto’s van onze sfeervolle stijlkamers en onze buitenafdeling vol kleurrijke planten. Ook nuttige tuintips, trends, mooie winacties, interviews met collega’s en gezellige activiteiten delen wij graag met u.

Volg ons op social media!

Contactgegevens

Openingstijden
Ma t/m vr: 09:00–17:30
Za: 08:30–16:00  |  Zo: Gesloten