Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Foto 5 NB oktober 2023 Poot je mee

Tuintip - PLANT JE MEE?

Steeds meer mensen zien de herfst als het ideale seizoen voor de aanplant van groen en andere werkzaamheden in de tuin. In de herfst is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen de planten voor de winter goed wortelen en in slaapstand gaan. Wanneer het voorjaar dan aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin. In oktober en november gaan we zoveel mogelijk planten, bloembollen en bomen in de grond zetten. Want een bloeiende lente, plant je in de herfst! Plant u mee?

 VOORDELEN VAN NAJAARSAANPLANT         

Water geven
Het grootste verschil tussen voor- en najaar is natuurlijk het weer. In de afgelopen jaren hadden we vaak een droge lente, waarin we jonge plantjes soms wekenlang water bleven geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid hoog. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. Dit houdt in dat de planten minder snel uitdrogen, en het scheelt zowel gebruik van kostbaar kraanwater, als u dat geeft, als lopen met de gieter.

Wortels ontwikkelen
In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer en zullen de planten beter aanslaan. Bomen, heesters, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in slaapstand zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen in lastige omstandigheden.

Winterslaap
Een voordeel ten opzichte van planten in het voorjaar is dat de planten zich in het najaar al aan het voorbereiden zijn op de winter door onder meer voedingsstoffen op te slaan in wortels en takken. In de warme bodem zullen ze voor de winter wel wortelen, maar weinig energie steken in het maken van nieuwe scheuten. In tegenstelling tot het voorjaar zijn planten die in het najaar gekocht worden, volledig ontwikkeld. 

Vaste planten
In het begin van de herfst kun je alles wat je in een pot koopt in de tuin zetten. Dit heeft dan mooi de tijd om voor de winter te wortelen. Vaste planten en bloembollen kun je in het najaar tegelijkertijd planten. Planten die met kluit worden verkocht of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten.

Volle grond
Zodra de planten in rust gaan, in oktober, kunnen bomen, heester en vaste planten uit de volle grond gerooid worden. Kwekers slaan deze planten op voor levering in het hele winterhalfjaar. In de herfst is daarom bij kwekerijen het aanbod van leverbare bomen, heesters, rozen en haagplantsoen groot. De planten kunnen meteen op hun eindbestemming de grond in. Ze gaan dan niet meteen groeien, maar de grond rondom de kluit krijgt de tijd om goed contact te maken met de wortels. Plantmateriaal uit de volle grond is vaak goedkoper dan in container gekweekt materiaal, denk aan bos- en haagplantsoen.

Verbeter de biodiversiteit
Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Bovendien is een mix van planten niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit.

Een levende tuin begint bij de bodem
De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de tuin. Goede grond zit vol met leven en dat vormt weer de basis van een levende tuin. Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Al die kleine beestjes vormen voedsel voor graag geziene tuinvogels en andere dieren. Door te zorgen voor een rijk bodemleven krijg je gezonde, vitale planten en bomen in de tuin. Vitale bodems slaan bovendien CO2 op en kunnen water zuiveren en vasthouden.

 

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief

Voor meer inspiratie

Graag inspireren wij u met mooie foto’s van onze sfeervolle stijlkamers en onze buitenafdeling vol kleurrijke planten. Ook nuttige tuintips, trends, mooie winacties, interviews met collega’s en gezellige activiteiten delen wij graag met u.

Volg ons op social media!

Contactgegevens

Openingstijden
Ma t/m vr: 09:00–17:30
Za: 08:30–16:00  |  Zo: Gesloten