Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN…

CLICK & COLLECT

Bestel wat u nodig hebt eenvoudig via het CLICK & COLLECT principe. Plaats uw bestelling nu en haal deze een dagdeel later bij ons op.

WINKELEN OP AFSPRAAK

Wilt u gericht komen winkelen? Dat kan, op afspraak! Kies zelf een datum en reserveer een tijdstip. Geef aan of u voor binnen of buiten komt shoppen en of u gebruik wilt maken van advies. Wees op tijd, want u heeft 25 minuten voor uw aankopen!

Karin Scherpenisse, tuinontwerper bij HUITING

Mijn voorkeur voor tekenen leidde ertoe dat ik interieurarchitect werd.

De omslag naar tuinontwerper was geen bewuste keuze, maar heeft alles te maken met mijn ontluikende liefde voor planten, vooral toen ik een tuin kreeg ben ik besmet met het tuinvirus. 

Boetseren, schilderen, (letters) tekenen, in het basisjaar tijdens de studie Architectonische vormgeving aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht doe je het allemaal. Vooral om te ontdekken wat je echt ligt. Mijn voorkeur voor tekenen leidde ertoe dat ik interieurarchitect werd. Als kind zat ik binnen altijd te tekenen, als ik geen poppenkleertjes aan het maken was. Ik had mijn eigen schildersezeltje, net als opa die graag schilderde. Eigenlijk wilde ik in zijn voetspoor treden en goudsmid worden, maar dat is er niet van gekomen. De eerste jaren heb ik bij een illustratiebureau gewerkt, moest perspectieven opzetten, echt commercieel tekenen, het mocht allemaal niet te lang duren.

De omslag naar tuinontwerper was geen bewuste keuze, maar heeft alles te maken met mijn ontluikende liefde voor planten, vooral toen ik een tuin kreeg ben ik besmet met het tuinvirus. Ik bezocht bijzondere kwekers, interessante bezoektuinen, las tuinboeken én… bezocht Tuincentrum Huiting. Hier raakte ik vaak in gesprek met Pascal, die toen nog buiten op het tuincentrum werkzaam was en we ontdekten raakvlakken. Op een keer zat hij op kantoor te tekenen. Ja, zei hij dan, dat moet ook nog even tussendoor. Ik keek over zijn schouder mee en kon nog wat aanwijzingen op tekengebied geven. Dit resulteerde in een mooie samenwerking die nu alweer zo’n vijftien jaar duurt. Eerst bij mij thuis in de avonduren en na verloop van tijd bij Huiting op kantoor.

We werken nu met een ontwerpteam. Na het eerste contact van Hans Huiting met de klant teken ik de situatie en zet alvast wat zichtlijnen uit, vervolgens werken Pascal en ik gezamenlijk aan de verdere invulling. Hans komt tijdens dit proces regelmatig even om de hoek kijken, dan sparren we met elkaar om de creatieve en praktische invalshoek samen te brengen.

Uiteindelijk kleur ik het ontwerp in en maak er soms een perspectief bij ter verduidelijking, de kers op de taart. Dat ik met de hand teken in plaats van gebruik te maken van een tekenprogramma is best wel uniek. Klanten reageren vaak blij verrast. Natuurlijk heeft de digitalisering ook voordelen, zo zijn we altijd erg blij als de klant, naast foto’s en maten van de tuin, een moodboard op Pinterest heeft. We kunnen dan de smaak en sfeer goed aanvoelen en hierop inspelen.

Trends die alweer even aan de gang zijn, is wonen in de tuin, maar gelukkig staat de klant steeds positiever tegenover meer groen, veel verschillende planten voor de biodiversiteit, een vogelvriendelijke en eetbare tuin. 

Het is echt gezellig om hier, als freelancer, samen te werken in een team. Ik ben zelfstandige sinds 1992, dus werkte vaak alleen thuis. Nu geniet ik van de afwisseling. Naast het werk voor Huiting ontwerp ik, met mijn partner Remco, bouwkundig ingenieur, interieurs. Samen doen we projecten. En voor corona heb ik schildercursussen gegeven. Waar je ook kennis van hebt, het is leuk om het te kunnen delen. De grootste uitdaging is meestal alle functies die de klant wil in een tuin te krijgen: een loungeset, eetplek, gazon, trampoline. Soms moet je keuzes maken, maar altijd goed onderbouwen waarom je iets doet. Ik noem een tuin ook liever gebruiksvriendelijk dan onderhoudsvrij. Hoe heerlijk is het om een uurtje per week in je tuin bezig te zijn?! Trends die alweer even aan de gang zijn, is wonen in de tuin, maar gelukkig staat de klant steeds positiever tegenover meer groen, veel verschillende planten voor de biodiversiteit, een vogelvriendelijke en eetbare tuin. Naast veel groen, tenminste één boom, zijn sterke lijnen belangrijk in een goed tuinontwerp. Ontwerpen is iets wat we veel meer zijn gaan doen de laatste jaren. 

Een bijzondere ontwerpklus waren vijf huizen met aansluitende tuinen. De huizen zijn bijna gelijk, de tuinen hebben allemaal net even een andere twist. Erg leuk!

In mijn vrije tijd ben ik ook eigenlijk altijd wel met tuinen bezig, ik werk graag in mijn eigen tuin of ik zit met mijn neus in de tuinboeken. Liefst Engelse, die gaan wat dieper. En soms, heel soms, droom ik even weg. Naar vroeger. Toen het kleutertje Karin vanaf de ouderlijke bovenwoning in Amsterdam zo bij de buurman in de tuin keek. Een tuin vol klaprozen. Ging ik verkleed als Roodkapje naar school, dan mocht ik daar in die sprookjesachtige tuin bloemen plukken. Ik zie me nog staan met mijn mandje. Ja, daar, in die wilde bloementuin, is het zaadje geplant!

Tuintips voor elk seizoen

Voor meer inspiratie

Graag inspireren wij u met mooie foto’s van onze sfeervolle stijlkamers en onze buitenafdeling vol kleurrijke planten. Ook nuttige tuintips, trends, mooie winacties, interviews met collega’s en gezellige activiteiten delen wij graag met u.

Volg ons op social media!

Contactgegevens

Openingstijden
Ma t/m vr: 09:00–17:30
Za: 09.00–16:00  |  Zo: Gesloten