Menu
foto voor nieuwsbrief, 3 Mb-
IMG_1351
MdR 25918B-11 New Frontiers
lourens, hovenier in tuin, 3 Mb-2386
27
selectie fotos, 3 Mb-3759
MdR 25918C-04 Soft Landing
wilco, 3 Mb-2
FullSizeRender (1)
MdR 25918A-01 Harvesting Elements
hans bok, 3 Mb-0475
MdR 25918B-01 New Frontiers
selectie,3 Mb-2
Sterkenburglaan 12,  persp.1 Doorn
selectiefotos, 3 Mb-4
MdR 25918A-06 Harvesting Elements
hovenier Jan Ruud, 3 Mb-4769
dbc3fb11-a10c-4eff-9fd8-fb4f6b9230d7
selectie,3 Mb-2_1
IMG_7889
MdR 25918C-01 Soft Landing
lourens, 3 Mb-1
selectie, 3 Mb-5019
MdR 25918A-06 Harvesting Elements_1
selectie, 3 Mb-5017

PLUK EEN ROOS, EN ANDERE TIPS...

De keuze voor een roos maakt u het best in juni. Ze staan dan in volle bloei en u kunt dan goed de kleur bepalen en de geur opsnuiven. Rozen hebben de reputatie lastig te zijn. Maar met de juiste verzorging kunnen ze tientallen jaren meegaan en is het volop genieten. Daarom enkele verzorgingstips.

Tips voor nieuwe aanplant:

Kies de juiste standplaats. Rozen hebben minimaal 4 à 5 uur per dag zonlicht nodig. Er zijn slechts enkele soorten die met minder zon toe kunnen.

Hebben er voorheen rozen gestaan? Vervang de aarde tot 50 centimeter diep om te voorkomen dat ziektes overslaan.

Maak de grond goed los met de spade en graaf een ruimt plantgat. Rozen wortelen wel 60 centimeter diep!

Verbeter de grond door er speciale rozengrond door te mengen.

Plant de roos niet te diep, deze gaat dan heel veel wilde scheuten produceren. Plant ook niet te oppervlakkig, de entplek is gevoelig voor vorst. Zorg dat deze net iets onder de grond zit.

Rozen hebben licht, en ruimte nodig. Zet ze niet te dicht op elkaar en zorg dat ze niet ingesloten worden door buurplanten. Rozen moeten na een regenbui goed kunnen opdrogen om nieuwe schimmels te voorkomen. Hetzelfde geldt voor watergeven, houdt de bladeren droog en begiet alleen de grond.

Tips voor onderhoud:

Wil je lang en veel bloemen, besef dan dat dat de plant veel energie kost en zorg dat u de rozen goed voedt. Geef een basisbemesting meteen na de voorjaarssnoei en een onderhoudsbemesting in de zomer.

Als rozen lange tijd te weinig voeding krijgen, liggen ziekten op de loer. Ook aan de bladverkleuring kunnen we zogenaamde gebreksziekten aflezen, dat wil zeggen een tekort aan bijvoorbeeld stikstof, fosfor, kalium, kalk, ijzer of magnesium.

Verwijder de uitgebloeide rozen gedurende de zomer door ze terug te knippen tot het eerste vijfblad. Hierdoor gaat de energie van de plant naar de productie van nieuwe bloemen. Pluk er ook meteen een voor in een vaasje! Het echte snoeiwerk gebeurt in het voorjaar en in het najaar. Bekijk hiervoor ons eerder verschenen artikel op de website.

Ondanks alle goede zorgen kunnen er toch wat ziekteverschijnselen optreden. De ene roos is hiervoor gevoeliger dan de andere en het weer speelt ook een grote rol. Op het tuincentrum zijn volop (biologische) middelen tegen sterroetdauw, meeldauw, roest en luis verkrijgbaar. Wij adviseren u graag hierover.

Voorkoming is vaak beter dan genezing. Bij een ziekte als sterroetdauw is het belangrijk de ziektecyclus te doorbreken door het aangetaste blad te verwijderen. Ook bij meeldauw, dat vaak ontstaat in periodes van droog weer met veel ochtenddauw, is het belangrijk de aangetaste plantendelen te verwijderen. Preventief spuiten is zeker aan te bevelen.

Laatste tip:

Kies verschillende soorten rozen voor een hele zomer kleur en geur! Kom gerust kijken op ons tuincentrum bij onze grote rozencollectie van Rozenkwekerij De Wilde.

Inschrijven nieuwsbrief
Fotografie: Manon Visser / kleurengroen.nl