Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Wie een boom plant,
plant hoop!

Verkoop inheems autochtoon plantmateriaal van Staatsbosbeheer

Dankzij een unieke samenwerking tussen Staatsbosbeheer en HUITING kunnen wij nu ook inheems autochtóón plantmateriaal aan onze klanten aanbieden! Met de klemtoon op autochtoon. Waarom is dit zo belangrijk? En wat is het verschil met gewóón inheems? Om vooruit te kijken moeten we ook even terug kijken… 

Oorspronkelijke bomen en struiken terug brengen in de natuur 

Bijdragen aan de biodiversiteit 

Bevorderen van een 
duurzame, groene leefomgeving!

Sinds de laatste ijstijd hebben wilde bomen en struiken vanuit het zuiden zich spontaan in Nederland gevestigd. Deze soorten hebben zich aangepast aan onze unieke omstandigheden en zijn helemaal afgestemd op de bodem, insecten en weersomstandigheden. De afgelopen decennia verdwenen echter veel bomen en struiken uit onze leefomgeving. Het groen moest wijken voor de bouw van woningen, industrie, infrastructuur en landbouw. Hiervoor werden weliswaar vaak bomen en struiken terug geplant, maar die waren genetisch vaak afkomstig uit andere delen van Europa en goedkoper.

Schitterend toch? Onze top drie van dit moment

Ons assortiment wisselt regelmatig dus houd onze website in de gaten.

Meidoorn

De eenstijlige meidoorn oftewel Crataegus monogyna is een struik of kleine boom. Hij is geliefd bij vogels. Een haag van meidoorn is een prachtig landschappelijk element. 

Zwarte els

Alnus glutinosa is een veelzijdige boom. De kenmerkende zwarte propjes in de winter zijn geliefd door vogels. 

Zomereik

In en om de zomereik kunnen wel 450 soorten insecten leven! De Quercus robur is dus echt een biodiversiteitstopper!

Een greep uit de collectie

We hebben misschien wel 200 soorten in onze collectie. Teveel om online te laten zien. Hieronder vindt u vijf favorieten. Heeft u interesse? Stuur ons een mail of bel even, dan sturen wij u de volledige lijst.

Acer campestre / veldesdoorn

Acer campestre

De Spaanse aak is een struik of kleine boom die ook veel toegepast wordt als haag. De takken zijn vaak mooi kronkelig en op wat oudere takken komen mooie kurklijsten. De Spaanse aak is geschikt voor bijna alle bodemsoorten behalve voor zeer droge of zeer natte bodems. Deze kleine boom groeit van nature aan de randen van beuken- en haagbeukenbos. 

De bloemen zijn een goede bron van nectar en worden goed bezocht door bijen en andere insecten. De zaden worden gegeten door de groenling, de appelvink en andere volgels!

Corylus avellana / hazelaar

Corylus avellana

In onze bossen, bosranden, struwelen en hagen is een van de opvallende struiken de hazelaar. De struik valt in de winter al op door de bloeiende katjes. Het is een vroegbloeiende heester. De hazelaar is een "naaktbloeier": de plant bloeit als deze nog geen bladeren heeft. Soms zelfs al voor de jaarwisseling.

De hazelnoten worden niet alleen door mensen gegeten, maar vormen een belangrijke voedselbron in de winter voor een aantal soorten dieren. De hazelaar is een bosrandsoort, die zowel in de schaduw als in de zon kan worden aangetroffen. 

Frangula alnus / vuilboom

Frangula alnus

Frangula alnus wordt ook vuilboom of sporkehout genoemd. De plant lijkt een beetje op wegedoorn. Dit is een kleine en bladverliezende boom die tot 7 meter hoog kan worden. De soort is een waardplant voor verschillende vlinders en motten en de bessen worden door de volgels gegeten. Door de lange bloeitijd is het ook een goede boom voor honingbijen. 

Malus sylvestris / wilde appel

Malus sylvestris

Malus sylvestris is een kleine, bladverliezende appelboom, met een niet te hoog opgaande vorm en een koepelvormige kroon. Malus sylvestris bloeit in april en mei, met geurende, enkelvoudige, witte bloemen  Later gevolgd door geelgroene, kleine appeltjes die zeer bruikbaar zijn voor gelei. Malus sylvestris houdt van een standplaats in volle zon of lichte schaduw en een goed doorlatende grondsoort. Deze boom levert nectar en stuifmeel voor bijen en hommels, en vruchten voor vogels. 

Prunus avium / zoete wilde kers

Prunus avium

De stamvader van onze fruitboom de kers is de zoeter wilde kers. Deze bomen die we in onze loofbossen kunnen vinden vallen vanaf medio april en begin mei op door de mooie witte bloesem. De boom kan 15-20 meter hoog worden en groeit op alle grondsoorten met een voorkeur voor humusrijke waterdoorlatende gronden.  De wilde kers is een goede drachtboom voor bijen en de vruchten zijn eetbaar voor vogels, maar ook voor mensen.

Wilt u een offerte aanvragen of bomen bestellen?
Vul hieronder uw contactgegevens in.

Vul hieronder uw contactgegevens in en laat ons weten waar uw interesse naar uitgaat. Daarnaast kunt u ook een foto of tekening meesturen, zodat we gericht kunnen meedenken met uw plannen voor een natuurlijke leefomgeving.

Laten we met elkaar de oorspronkelijke bomen en struiken terugbrengen in de natuur en zo bijdragen aan de biodiversiteit en een duurzame, groene leefomgeving!

Autochtoon plantsoen? Gewoon doen!

Uitheemse bomen en struiken kunnen dan wel van dezelfde soort zijn als het autochtone plantsoen, maar ze zijn van nature andere klimaatomstandigheden gewend. Ze hebben andere genen, waardoor ze hier vaak vatbaarder zijn voor ziekten en aantastingen en kunnen door hun afwijkende groei- en bloeitijd het ecosysteem verstoren. Soms bloeien deze bomen en struiken eerder of later, wat tot gevolg heeft dat sommige bijen in het vroege voorjaar een belangrijke voedselbron missen.

Autochtone inheemse bomen en struiken hebben meer diversiteit in hun genen, waardoor ze zich beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dus ook aan een veranderend klimaat!

We staan voor grote uitdagingen wat betreft hittestress, waterberging en droogte. Met het vergroenen van onze tuinen met inheems autochtoon plantsoen, kunnen we de gevolgen beperken.

Helaas is er nog maar een klein percentage autochtone bomen en struiken in ons land aanwezig en daar willen wij, samen met Staatsbosbeheer én met onze afnemers verandering in aanbrengen. Staatsbosbeheer is bezig met een steeds efficiëntere productielijn, zodat het inheems autochtoon plantmateriaal dat gekweekt wordt uit zaad van heel oude bomen en struiken, ook voor particulieren en kleinere overheden beschikbaar is.

Uw voordeel wanneer u bestelt bij HUITING

Wij leveren goede kwaliteit

Het inheems autochtoon plantmateriaal van Staatsbosbeheer is zorgvuldig gekweekt en vervoerd.

Tips en verzorging service

Staat de boom of struik op de juiste plaats? Is grondverbetering nodig? Wij denken graag mee!

Bezorgen of afhalen

In overleg met u kunnen we de bomen en struiken bezorgen en zelfs inplanten.Ook kunt u het plantmateriaal gewoon bij ons komen afhalen.

TUINTIPS VOOR ELK SEIZOEN
TUINADVIES
Voor meer inspiratie

Graag inspireren wij u met mooie foto’s van onze sfeervolle stijlkamers en onze buitenafdeling vol kleurrijke planten. Ook nuttige tuintips, trends, mooie winacties, interviews met collega’s en gezellige activiteiten delen wij graag met u.

Volg ons op social media!

Contactgegevens

Openingstijden
Ma t/m vr: 09:00–17:30
Za: 09.00–16:00  |  Zo: Gesloten