Menu
HUITNG,BOMENhoek, mei-juni 2013, 2 Mb (9 van 16)
bk_001 - kopie
HUITNG,BOMENhoek, mei-juni 2013, 2 Mb (15 van 16)
bk_007
HUITNG,BOMENhoek, mei-juni 2013, 2 Mb (3 van 16)
bk_017 - kopie
bk_008
bk_016
bk_037
bk_010
johan en nieuwe hoeken, 3 Mb-7123

MET JOHAN BOMEN OVER BOMEN…

‘kennis en kwaliteit zijn de kernwoorden’

Met Johan Huiting, gaan we even bomen over bomen. Johan, zelf boom van een kerel, is het gezicht achter Boomkwekerij Huiting. Een belangrijke tak in het Huiting-familiebedrijf dat ook over een eigen hoveniersbedrijf en tuincentrum beschikt.

Hoe lang bestaat de boomkwekerij?

Mijn vader is in 1965 voor zichzelf begonnen en kon hier in Vianen vier hectare kale grond huren. In 1968 is hijzelf vanuit De Bilt hierheen gekomen en begonnen met het kweken van rozen. Vervolgens stekte hij populieren en wilgen en gaandeweg kwamen daar meer soorten bomen bij en startte hij de particuliere verkoop achter het woonhuis.

Hoe worden de bomen hier gekweekt?

Vroeger entten we ze nog zelf. Er stond dan een hele rij stammetjes, je maakte daar een sneetje in, legde daar vervolgens een twijgje in en de entplek werd dan goed verbonden. Tegenwoordig kopen we vrijwel alles als plantgoed in en kweken het zelf op tot het uiteindelijk de gewenste maat heeft.

Welke soorten bomen worden hier gekweekt?

Allerlei vormen, soorten en maten van dak- lei- en bolbomen, zuilbomen, treurbomen, bloesembomen, laanbomen, hoog- en halfstamfruitbomen, groenblijvende (lei)bomen en beveerde bomen (waarbij de zijtakken al laag op de stam beginnen).

Waarom zou elke tuin één of meerdere bomen moeten hebben?

Bomen zetten CO2 om in zuurstof en zijn dus onmisbaar voor alles wat leeft. Zo ook voor de vogels, zij maken graag hun nesten met name in bolbomen (en hagen). Daar profiteren wij weer van, want vogels vangen heel wat muggen weg. Ook een notenboom houdt muggen op afstand. Bomen zorgen ook voor schaduw, onder een parasol blijft de warmte alsnog hangen, maar een boom geeft echt verkoeling. Een boom geeft ook hoogte en diepte aan een tuin en kan, op de juiste manier geplaatst, inkijk tegen gaan.

Als de klant zelf een boom wil planten, hoe pakt hij dit aan?

Begin met het maken van een ruim plantgat! Zorg dat het plantgat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit van de boom en ongeveer net zo diep als de boom in de pot is aangeleverd. Belangrijk is om het plantgat goed te checken. Controleer eerst de waterhuishouding! Staat er een laag water onderin het plantgat, dan is de kans op rotting erg groot. Controleer ook op aanwezig puin in de grond! Hierdoor kunnen de wortels belemmerd worden tijdens de groei. Controleer op storende grond! Kom je na een laag van 10 cm aarde in het zand terecht, vervang dan al het zand door goede grond. Als het plantgat in orde is, plaats de boom, meng de bestaande grond met Vivimus en vul het plantgat daarmee op, geef ruim water, 10 à 20 liter water afhankelijk van de grootte van de boom en plaats twee boompalen met boomband op zo’n manier dat er nog wel wat speling voor de boom over is. Blijf de eerste paar weken water geven, afhankelijk van het weer ongeveer om de twee dagen.

Wat is de ideale planttijd?

De meeste bomen staan tegenwoordig in pot, wat maakt dat ze het hele jaar door geplant kunnen worden, behalve tijdens een vorstperiode. Het grote voordeel is dat de mensen op het moment dat ze hier komen, meteen kunnen zien wat ze kopen en de gewenste boom ook vaak diezelfde dag nog kunnen meenemen.

Bomen met kale wortels slaan het best aan in een periode dat de temperatuur nog mild is en er enige neerslag valt. De beste tijd is dan ook de lente (vlak voor het uitlopen van de bladeren) of de herfst (vlak nadat de bladeren zijn gevallen). Door de boom rond deze tijd te planten heeft hij de tijd te wortelen, zodat de boom beter bestand is tegen de koude of hitte die volgt.

Welke bomen zijn geschikt voor een kleine tuin?

Leibomen, waaronder halfstamleibomen. We hebben ze al met een stamhoogte van 50 à 100 cm. Omdat ze vlak tegen een muur of schutting staan nemen nauwelijks ruimte in. En bolbomen, een enkele stam met een bol of grillig takkenstelsel dat begint op een hoogte waardoor je er onderdoor kunt lopen.

Welke bomen worden juist het meest verkocht voor grote tuinen?

Ook weer leibomen om bijvoorbeeld een achterkant dicht te maken. Dakbomen, meestal vier stuks, boven een terras. Verder bomen zoals Prunus, Malus, Amelanchier en Pyrus salicifolia (sierpeer), maar ook meerstammige bomen en struiken. De tijd van één grote rode beuk of kastanje is wel voorbij, maar we hebben ze natuurlijk wel. We hebben zelfs enkele bomen met een stamomtrek van 50 à 60 cm.

Hoe bereken je de stamomtrek en de stamhoogte?

Bij ons beginnen de bomen meestal pas bij 8/10, dat houdt in 8 tot 10 cm stamomtrek. De stamomtrek wordt gemeten op een hoogte van één meter. De stamhoogte wordt gemeten vanaf de bovenkant van de wortels/kluit tot de onderste takken. Deze maat verandert niet naarmate de boom ouder wordt.

Welke bomen zijn geschikt in een grote pot/bak?

Dat zijn vooral traag groeiende bomen. Goed bemesten is belangrijk en na een aantal jaren de grond vervangen.

Zijn er ook onderhoudsarme bomen?

Bomen met weinig onderhoud zijn bomen die je weinig hoeft te snoeien. Veel bolbomen, zoals bolliquidambar en bolesdoorn hoeven maar één keer in de paar jaar gesnoeid te worden. Maar daar hebben we hier ook mensen voor, lacht Johan. Ook gaan gemeentes tegenwoordig voor onderhoudsarmere bomen. Je ziet bijvoorbeeld dat vroeger veel bomen op de verkeerde plaats zijn aangeplant en te groot zijn geworden. Dat waren vooral bomen, zoals eiken en platanen die voor veel wortelopdruk zorgden en schade aan riolen brachten.

Waarom wordt de ene boom met kluit en de andere met kale wortels geleverd?

De meeste bomen leveren wij met kluit of in pot, omdat de hergroei van dergelijke bomen vaak beter is. Sommige soorten kun je niet eens zonder hun eigen kluit verpoten, die hebben hun eigen schimmels nodig die in hun kluit voorkomen. Bomen met kale wortels drogen sneller uit, vooral bij zon en wind, daar moet je alert op zijn. Wortelgoed is wel goedkoper dan bomen met kluit ofwel in pot. Bos- en haagplantsoen wordt wel aangeleverd met kale wortels.

Zie je ook trends in bomen?

De trend is nu veel zuilvormig, één stam met daarop takken in grillige vormen, blokbomen en meerstammige bomen. Vaak wordt er nog maar één boom in een tuin geplant, dan moet het wel iets aparts zijn. Leibomen zijn ook echt een trend, worden veel als afscheiding gebruikt. Wij maken mooie rechthoekige rekken voor de leibomen dan heb je een volledig scherm als je een hele rij bomen plant. Ziet er mooi strak uit!

Zijn er ook bomen die voor een bepaalde gelegenheid worden gegeven? Denk aan huwelijk, geboorte of jubileum?

Het is een origineel cadeau volgens oude traditie: het planten van een boom bij een belangrijke gebeurtenis in iemands leven. Vaak wordt hiervoor een fruitboom gebruikt.

Heb je zelf een favoriete boom?

Twee zelfs: Parrotia persica ‘Bella’ en Acer griseum

Wat is de doelgroep?

We leveren veel aan particulieren en hoveniers. Vroeger kweekten we meer voor de handel, leverden we vaker aan gemeentes en collega-boomkwekers.

Wij hebben nog geen webshop, waarom niet?

Ik sluit niet uit dat het er ooit gaat komen, maar wij zijn van huis uit gewend om mensen persoonlijk advies te geven. Zo kunnen we de mensen goed uithoren over wat ze precies willen, vragen stellen over de plek en inzicht geven in de verschillende selecties die we van een boomsoort hebben.

Hoe realistisch is het om op internet prijzen te vergelijken?

Onmogelijk! Er zijn meerdere factoren die de prijs van een boom bepalen. Belangrijk is de stamomtrek. Hoe breder de stamomtrek, hoe langer hij op de kwekerij staat en hoe meer verzorging hij heeft gekregen. Sommige gangbare soorten worden op internet tegen zeer lage prijzen aangeboden, vaak hebben wij een betere selectie, dat leggen we graag ter plekke uit. Foto’s zijn vaak misleidend, bij ons kunt u zien wat u koopt. Wij leveren graag bomen waar mensen veel plezier aan beleven, het is toch een investering voor vele jaren!

Waarom kun je het beste een boom bij Huiting kopen?

Omdat je hier goede kwaliteit krijgt tegen een redelijke prijs en deskundig advies!

Behalve een boomkwekerij heeft Huiting ook een hoveniersbedrijf en tuincentrum. Wat is het voordeel daarvan?

Een ideale combinatie! De bomen die wij zelf hebben opgekweekt, kunnen door ons eigen hoveniersbedrijf worden vervoerd en geplant. En, als de klant het toch zelf wil doen, dan zijn op het tuincentrum alle producten verkrijgbaar die daarvoor nodig zijn!

Kortom, wij verlenen als team graag optimale zorg voor uw boom of bomen: van advies, tot aanplant en onderhoud! Alles om u te laten genieten van een groene, gezonde en natuurlijke leefomgeving.

Inschrijven nieuwsbrief
Fotografie: Manon Visser / kleurengroen.nl