Menu
img_1351
magazine hoef en haag-1-13
27
melissa en chr selectie fotos huiting, 3 mb-7
fullsizerender (1)
fotos voor magazine-1-5
pot en buiten juni, 3 mb-1476-2
sterkenburglaan 12,  persp.1 doorn
mdr dsc_3028

Hagen knippen

Voor het tijdstip waarop en de frequentie van het knippen van hagen, maken we onderscheid tussen traag en snel groeiende hagen. Traag groeiende hagen (taxus, beukhaag en haagbeuk, hulst) en coniferen worden in principe rond de langste dag geknipt. Snel groeiende hagen (buxus en liguster) moet u vaker knippen, bijvoorbeeld de eerste keer in mei en nog eens eind augustus.

Buxus
De meeste mensen knippen buxus maximaal twee keer per jaar. Om extra mooie, volle en sterke buxus te krijgen, kunt u zelfs overwegen dit drie keer per seizoen te doen. Vooral grotere exemplaren zijn hierbij gebaat. Pas in de warme zomermaanden wel op voor verbranding (bruinverkleuring).

Taxus
Omdat taxus wat later in het voorjaar begint te groeien dan andere coniferen, kan deze ook later en eventueel vaker worden gesnoeid om een mooie strakke haag te krijgen. Taxus mag, in tegenstelling tot andere soorten coniferen, fors worden aangepakt. De planten lopen ook op het kale hout weer uit. Soms is wortelsnoei nodig bij deze hagen. Als een haag te weinig voeding krijgt, gaan de wortels een stuk verderop in de tuin op zoek naar voedsel. De wortels dienen dan op vijftig centimeter van de haag te worden afgestoken. Geef daarna een gift voeding. Door deze ingreep kunnen de planten in de nabije omgeving ongestoord groeien en bloeien.

Beukenhagen
Beukenhagen worden bij voorkeur in de zomer gesnoeid, rond de langste dag. Zorg dat de stammetjes van deze hagen altijd schaduw blijven krijgen van het blad. Beuken kunnen slecht tegen direct zonlicht op de schors.

Extra tips
Als een haag aan de onderkant kaal is geworden, hangt het van de soort af of dat hersteld kan worden. Bij Taxus en Liguster lukt dat door de hele haag drastisch in te korten. Die soorten lopen weer van onderaf uit. Met Laurierkers lukt dat ook. Bij de meeste andere hagen niet.

Knip een haag van boven smaller dan van onderen. Het licht kan dan de onderste takken van de haag beter bereiken, waardoor de haag ook daar beter groen en gesloten blijft.

Vanaf nu verkrijgbaar:

Bloemen- en groentezaden!

Bos- en haagplantsoen!

De winter is een prima tijd voor de aanleg van hagen of houtwallen. De planten zijn dan te koop met kale wortels en komen rechtstr... Lees meer

Inschrijven nieuwsbrief
Fotografie: Manon Visser / kleurengroen.nl