Menu
img_1351
magazine hoef en haag-1-13
27
melissa en chr selectie fotos huiting, 3 mb-7
fullsizerender (1)
fotos voor magazine-1-5
pot en buiten juni, 3 mb-1476-2
sterkenburglaan 12,  persp.1 doorn
mdr dsc_3028

Appelboom snoeien

Een appelboom moet (vooral) in de eerste jaren gesnoeid worden om een goede vorm te krijgen en ter stimulering van een maximale groei en vruchtproductie.
Gedurende het seizoen heeft een appelboom oudere takken waar vruchten aanzitten en nieuwe takken. Het doel is om een evenwicht te bereiken in jonge en oudere takken. Zo hou je een goede oogst voor het huidige jaar in stand en zorg je voor voldoende nieuwe vruchttakken voor het opvolgende jaar. Snoeien gebeurt idealiter in de winter. De boom is dan in een passieve stand en snoeien zal de groei in het voorjaar bevorderen. Als je pas in de zomer snoeit zal de boom uiteindelijk minder hard zijn gegroeid.

1

1e jaar
Na de aanplant in het najaar moet een jonge appelboom direct worden afgeknipt boven de 4e knop. Ongeveer de bovenste helft kan daarmee weg.

2

2e jaar
De nieuwe uitlopers van het afgelopen jaar kunnen in de winter met één derde worden afgeknipt. Snoei altijd net boven een naar buiten wijzende knop. In de lente zal hieruit een zijtak ontstaan die naar buiten zal groeien en daarmee de boom breder maakt. Precies wat je wilt hebben, want zo krijgen de takken met appels zoveel mogelijk licht.

3

3e jaar
Winter: Snoei opnieuw de nieuwste takken met één derde terug.

4e jaar
Winter: Snoei wederom de nieuwste takken met één derde terug.

4

5 jaar en ouder
De boom is nu volwassen en heeft een optimale basisvorm gekregen. Met bovenstaande snoeiadviezen heb je ervoor gezorgd dat de stam van de boom relatief open en vrij is. De appels kunnen nu goed aan de buitenkant groeien en zonlicht opvangen. Als er rotte stukken in de boom ontstaan kun je die het beste ook direct weghalen/zagen.

Vanaf nu verkrijgbaar:

Bloemen- en groentezaden!

Bos- en haagplantsoen!

De winter is een prima tijd voor de aanleg van hagen of houtwallen. De planten zijn dan te koop met kale wortels en komen rechtstr... Lees meer

Inschrijven nieuwsbrief
Fotografie: Manon Visser / kleurengroen.nl